Balık Yağı Nedir?
Balık yağı, birçok metabolik sürece müdahale etmesi nedeniyle sağlığımıza ve organizmamıza faydalı, omega 3 açısından zengin bir besindir. Omega 3'ün insan vücuduna faydalarını sık sık duyarız. Balık yağı, bol miktarda omega 3 içeren ve beraberinde getirdiği tüm faydalardan dolayı beslenmeye entegre edilen bir besindir.
Balık yağı dediğimizde sardalya, ringa balığı, morina, uskumru, ton balığı, somon gibi seçilmiş bazı balık türlerinden ve genel olarak en yüksek yüzdeyi içeren mavi veya beyaz balık çeşitlerinin tamamından elde edilir. Bunlar eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) adı verilen esansiyel yağ asitleridir . Omega 3 adı verilen bileşiği karakterize eden kısaltmalar en yaygın olarak kullanılmaktadır.
Balık yağı zengindir çünkü balıklar dahili olarak sentezleme yeteneğine sahip değildir, onu beslendikleri mikro alglerden emer ve dokularında biriktirirler.
Balık Yağı Ne İşe Yarar?
Balık yağının sağladığı yüksek miktardaki omega 3, vücuttaki birçok metabolik sürece müdahale etmesi nedeniyle onu sağlık açısından en faydalı doğal unsurlardan biri haline getiriyor. En çok tanınan etkilerinden biri, trigliseritlerdeki artışı engellemek ve HDL kolesterolü destekleyerek vücutta kolesterolün daha iyi yönetilmesini teşvik etmektir.
Balık yağının en bilinen özellikleri:
- Antienflamatuvar
- Antioksidanlar
- Hipoglisemikler
- Kalp Koruyucu
- Nöroprotektif
Çeşitli metabolik süreçlere müdahale eder, karaciğerin hareketini destekler, atardamarları korur ve kardiyovasküler sistemi destekler, bağırsak veya otoimmün inflamasyon durumlarına müdahale eder, diyabet ve nörodejeneratif hastalıklar gibi hastalıklara karşı mücadele eder. İhtiyaç halinde tedavi edici ve aynı zamanda önleyici bir etki gerçekleştirir.
Balık Yağı Çeşitleri
Balık yağı bir hayvan türevidir ve onu seçmenin ilk kuralı, kökeninin ne olduğunu bilmektir. Elde edildiği balıkların kesinlikle yakalanması, yetiştirilmemesi, doğada bulduklarıyla beslenen esaret altında yetiştirilmesi gerekir. Uyarılmış beslemeyle beslenen çiftlik balıklarının aksine, yakalanan balıklar özgürce büyür ve beslenir. Omega 3 içeriği daha yüksektir ve bundan elde edilen balık yağının kalitesi oldukça üstündür.
Yağlı balıklar tüm vücut dokularında ve karın boşluğunda önemli miktarda yağ içerir . Balık yağının en önemli kaynakları çiftlik somonu ve morina karaciğeridir ; Ürün, moleküler damıtma yoluyla saflaştırıldıktan sonra tokoferol ile bütünleştirilir ve opercula veya jelatin incileri içine alınır. En yüksek miktarda balık yağı içeren balıklar şunlardır:
- Alabalık
- Somon
- Sardalye
- Sardalye
- Ringa
- Yılan Balıkları
- Beyaz Yem
- Orkinos
- Ringa
- Tuna
Balık Yağı Nasıl Kullanılır?
Balık yağı, birçok metabolik sürece müdahale etmesi nedeniyle sağlığımıza ve organizmamıza faydalı, omega 3 açısından zengin bir besindir. Balık yağı" olarak tanımlanan her şey sağlıklı ve sağlıklı değildir, akılda tutulması gereken önemli seçim kriterleri vardır. Balık yağı bir hayvan türevidir ve onu seçmenin ilk kuralı, kökeninin ne olduğunu bilmektir.
Elde edildiği balıkların kesinlikle yakalanması, yetiştirilmemesi, doğada bulduklarıyla beslenen esaret altında yetiştirilmesi gerekir. Uyarılmış beslemeyle beslenen çiftlik balıklarının aksine, yakalanan balıklar özgürce büyür ve beslenir. Omega 3 içeriği daha yüksektir ve bundan elde edilen balık yağının kalitesi oldukça üstündür. Balık yağını yemeklerle birlikte tüketmek gerekmektedir.
Kimler Balık Yağı Takviyesi Kullanmalı?
Haftada 2-3 kez balık tüketen bireyler, genellikle gerekli omega-3 yağ asitlerini alıyor olarak değerlendirilebilir. Omega-3 yağ asitleri, özellikle çocuklar, gençler ve her yaş grubu için önemlidir. Ancak, kişinin özel sağlık durumu veya balık tüketimine yönelik tercihleri göz önüne alındığında, omega-3 takviyeleri de düşünülebilir.
Özellikle kalp problemleri, hamilelik, menopoz, yüksek kolesterol, depresyon eğilimi, diyabet ve okul çağındaki çocuklar gibi durumları olan bireyler, doktor gözetiminde omega-3 takviyelerine başvurabilirler.
Beslenme yoluyla yeterli miktarda omega-3 alamayan kişiler, takviyelerle ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak balık tüketmek önemlidir, ancak bireylerin özel durumlarına bağlı olarak omega-3 takviyeleri de uygun olabilir.
Çocuklar İçin Balık Yağı Kullanımı
Omegalar vücudun düzgün çalışmasına yardımcı oldukları için genel sağlık açısından önemlidir. Ancak 2014 yılında yapılan bir araştırma, DEHB'li çocuklarda omega-3 düzeyinin DEHB'si olmayan çocuklara göre daha düşük olduğu saptandı. Düşük seviyeler çocuklarda dikkat, konsantrasyon, çalışma belleği ve DEHB'nin diğer belirtileriyle ilgili sorunlar yaşamasına neden olabilir.
Balık yağı kullanımına çocuklarda 1 yaş itibariyle başlanabilir. Bu yaş sınırı, daha küçük yaştaki çocuklarda takviyede bulunan ürünlere karşı alerji riskinin olduğu düşüncesiyle belirlenmiştir. Ancak, çocukta gelişim geriliği görülüyorsa veya doktor önerisiyle daha küçük yaşlarda başlanabilir. Balık yağı genellikle günün en yağlı öğünü olan akşam yemeğinden sonra, tok karnına verilir. Bu takviye, genellikle günde bir kez alınır. Bu uygulama, çocukların vücutlarından daha iyi emilimini sağlamak için önerilmektedir.
Yetişkinler İçin Balık Yağı Kullanımı
Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin olması nedeniyle inanılmaz sağlık yararları ne deniyle son yıllarda büyük bir popülerlik kazanmıştır. Sağlıklı yetişkinler ve çocuklar için günlük olarak önerilen omega-3 alımı genellikle 250-500 mg arasındadır.
Balık Yağı Takviyesi Faydaları ve Balık Yağı Yan Etkisi
Balık yağı besin takviyesi, ton balığı, ringa balığı, uskumru, sardalye, somon veya alabalık gibi yağlı balıkların yağından elde edilir. Bu tür balıkların tüketimi, kardiyovasküler sağlık için gerekli olan omega 3 yağ asitleri ve eikosapentaenoik asit (EPA) katkısı nedeniyle vücudumuz için gerekli kabul edilmektedir. Omega-3 ayrıca damar sertliği ve romatizma ile ilgili hastalıklardan mustarip olanlara fayda sağlayan anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Aynı zamanda trigliserit düzeylerini düşürme yeteneği atfedilen dokosaheksaenoik asit (DHA) de sağlar.
Aşırı miktarda balık yağı aynı zamanda ağız kokusu, hazımsızlık, mide bulantısı, ishal veya şişkinlik gibi yaygın semptomlara da neden olabilir. Ek olarak, yüksek yağ içerikleri (çoğunlukla çoklu doymamış ve tekli doymamış) nedeniyle, normalde sindirimi zorlaştırdıkları için mide yanması olasılığını artırabilirler.
Balık Yağı Kilo Aldırır Mı?
Balık yağının kilo alımına olumsuz bir etkisi yoktur ve kilo artışını tetiklemez. Bununla birlikte, balık yağı tüketimi, düzenli bir diyet ve egzersiz planıyla birleştirildiğinde, kilo kontrolünü destekleyebilir.