x
sadsad x
asdasd
Probiyotik
Filtreyi Temizle ×
Sıralama seçin
Toplam 7 ürün gösteriliyor.

Probiyotik Nedir? Ne İşe Yarar?

Probiyotik; bağırsakta fizyolojik olarak mevcut olan ancak ek miktarlarda, belirli durumlarda ve takviye şeklinde alındığında bağışıklık savunmasını ve bağırsağın işleyişini iyileştirebilen bakterilerden oluşur. Probiyotik, bağırsak mikrobiyomu ile yakın çalışan bir grup mikroorganizmadır. Probiyotiklerin özellikleri çoktur ve vücudumuzun farklı sistemlerini içerir. Probiyotiklerin gerçekleştirdiği ana işlevler şunlardır: Savunma, Anti-disbiyoz, Metabolik ve Sindirim.

Probiyotikler, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve bağırsak florasının bağırsaklarımızda çoğalmasını destekleyen maddelerdir. Bu nedenle mikrobiyotamızı oluşturan bağırsak bakteri topluluklarının asıl beslenmesini oluştururlar. Ana probiyotik türleri Lactobacilli, Streptococci, Bifidobacteria cinslerine ait bakterilerin yanı sıra Saccharomyces gibi mayalardır.

Probiyotikler bağırsak sağlığını korumak için doğal bir bariyer oluşturur ve kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi birçok sindirim bozukluğunun semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Probiyotikler, irritabl bağırsak sendromu, inflamatuar bağırsak sendromu ve Crohn hastalığının semptomlarını ve tedavisini hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca probiyotikler nekrotizan enterokolit ( bağırsaklarda genellikle kolon oluşan enflamasyon) riskini %50 oranında azaltır.

Probiyotik Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak mikrobiyotası veya diğer adıyla bağırsak florası, vücudumuzun sağlıklı işleyişini destekleyen mikroorganizmaların ve bakterilerin bir araya geldiği kompleks bir ekosistemdir. Sağlıklı bir mikrobiyota, vücudumuzun genel sağlığını korumak için önemli bir rol oynar. Dış patojenlere karşı savunma sağlamanın yanı sıra, besinlerin etkili bir şekilde emilimini ve enerji üretimini destekler.

Bağırsak mikrobiyotası, metabolik sistem ve bağışıklık sisteminin dengesini aktif olarak etkileyerek, bu sistemlerin optimal çalışmasına katkıda bulunur. Bu nedenle, bağırsak mikrobiyotasının dengede tutulması, genel sağlığın sürdürülmesi açısından önemlidir.

Bu mikroorganizmalar arasında probiyotikler ve prebiyotikler özellikle önemlidir. Bağışıklık sistemi veya başka zararlı reaksiyonlara neden olmadan bağırsak hücrelerine yapışıp onları kolonize edebilirler. Probiyotikler, insan sağlığı üzerinde faydalı etkiler gösteren mikroorganizmalardır; bu etkiler, patojen mikroorganizmalara karşı antagonizma ve antimikrobiyal maddelerin üretilmesiyle gerçekleşir. Özellikle bazı antibiyotik tedavilerinde ortaya çıkabilen ishal riski gibi farmakolojik tedaviler sırasında sindirim sistemini korumak amacıyla kullanıldıkları bilinmektedir.

Probiyotikler, sıvı dışkı ile ilişkilendirilen ishal gelişme riskini azaltabilir. Ayrıca, irritabl bağırsak sendromu gibi durumlardan muzdarip olan bireylerde bağırsak sistemini güçlendirmeye ve dengelemeye yardımcı olabilirler. Flora ve şişkinlik ve şişkinlik gibi semptomlarla mücadele eder.

Beslenme konuşulduğunda, probiyotikleri temel olarak yoğurt, fermente gıdalar ve lif açısından zengin olan besinler aracılığıyla alırız. Ancak ihtiyaç duyulduğunda bunları içeren özel reçetesiz takviyeler satın alınabilir. Ancak reklamlardan etkilenmeden, yalnızca gerçek ihtiyaç durumunda doktorunuza danışıp diyet dışı kaynaklardan almanız önemlidir. 

Probiyotik Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak florası, çok sayıda önemli işlevi yerine getirmek üzere bağırsakta dengeli bir ilişki içinde yaşayan milyarlarca mikroorganizmadan oluşan bir sistemdir. Ancak bazı faktörler bu dengeye zarar verebilir ve bazı sorunlara neden olabilir. Kabızlık, sık ishal, şişkinlik ve karın gerginliği, gürültülü sindirim, gaz, şişkinlik gibi bazı belirtiler bağırsak florasının zarar görmüş olduğuna işaret edebilir. Probiyotik eksikliğine bağlı bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

En yaygın nedenler şunları içerebilir:

  1. Gastrointestinal enfeksiyonlar: Sindirim sistemi virüs ve bakterilerin saldırısına uğradığında ortaya çıkar.
  2. Farmakolojik tedaviler: Özellikle antibiyotikler normal bağırsak bakteri florasının dengesini değiştirebilir.
  3. Diyet ve intoleranslar: Diyetteki değişiklikler, patojenlerle kontamine olmuş içecek veya yiyeceklerin alınması kilo kaybı ve aynı zamanda metabolik bozukluklar bağırsak dengesinin bozulmasına neden olur.
  4. Farklı iklim ve alışkanlıklar: İklim değişikliği, genellikle diyet programı ve günlük alışkanlıklardaki değişikliklerle birleştiğinde, özellikle çocuklarda hassas bağırsak dengesini etkileyebilir.
  5. Kaygı ve stres: Yoğun yaşam ve stres ve kaygı durumları, bağışıklık sisteminin zayıflamasının yanı sıra gastrointestinal sistemin sağlığı üzerinde de etkiler yaratır.

Probiyotikler, gıdalarda bulunan, emilmeyen ancak bağırsak florası tarafından bifido bakterileri ve laktobasiller gibi "iyi" bakterilerin büyümesini teşvik etmek için kullanılan maddelerdir. Çeşitli gıdalarda, özellikle kepekli un ve tahıllarda (arpa, kılçıksız buğday ve karabuğday), enginar, hindiba ve yeşil yapraklı sebzelerde, muz, buğday tohumu, sarımsak, soğan, fasulyede bulmak mümkündür.

Probiyotikler, bağışıklık tepkisini güçlendirme, bağırsak geçirgenliğini teşvik etme, bağırsak florasını zenginleştirme ve gıda kalıntılarının fermentasyonuna yardımcı olma işlevine sahip patojen olmayan bakterilerdir (laktik asit bakterileri veya bifidobakteriler gibi). Tam yağlı sade yoğurt, asidofilik süt, kefir gibi fermente gıdalarda bol miktarda probiyotik bulunur.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler bağırsak mikrobiyotasını dengede tutar ve dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sorunlarını azaltır. Probiyotik adı aslında yaşam yanlısı anlamına gelir ve bağırsaklarımızda yaşayan iyi bakteri grubunu belirtir. Her bireyin, dengeli bir durumda vücudun sağlıklı kalmasını sağlayan kendine ait bağırsak mikrobiyotası vardır. Bu nedenle düzenli probiyotik alımı bağırsak bakteri florasının değişmesini önleyerek tüm organizmaya fayda sağlar.

Yüksek kaliteli probiyotiklerin seçilmesi bağırsak kanserleriyle mücadelede temel bir rol oynar. Çeşitli çalışmalara göre, bazı probiyotik türleri bağırsak bağışıklık sisteminin işlevselliğini destekleyerek bağırsak duvarlarındaki hücresel mutasyonlara karşı koyar.

Bağırsak Florasını Dengeleme

Bağırsak bakteri florası olarak bilinen yoğun ve çeşitli mikrobiyal topluluğa ev sahipliği yapan hayati bir evrendir. Bu organın dengesi sağlığımız için çok önemlidir. Stres, iklim değişikliği ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle bağırsak florasının hassas dengesi kolaylıkla bozulabiliyor.

Stresli zamanlarda veya antibiyotik aldıktan sonra probiyotik takviyeleri bakteri florasına ek destek sağlayabilir. Laktik fermentler ve probiyotikler, gastrointestinal hareketliliği ve zihinsel sağlığı desteklemek için yararlı kaynaklardır.

Bağışıklık Sistemi Güçlendirme

Bağışıklık savunmasını güçlendirmenin en iyi ve en etkili yolu, aşağıdakileri içeren sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Meyve ve sebzelerden zengin bir diyet, düzenli egzersiz, sigara içmemek, aşırı alkol kullanmamak vücut dengesi için önemlidir. Bağışıklık savunmasını güçlendirmek, kişinin vücudunu enfeksiyonlara ve diğer sorunlara karşı daha duyarlı hale getirmesi durumunda tetiklenen bir gerekliliktir.

Sindirim Sorunlarını Hafifletme

Probiyotikler bağırsak sağlığını korumak için doğal bir bariyer oluşturur ve kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi birçok sindirim bozukluğunun semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Enginar ve rezene, nane gibi bazı aromatik bitkiler gibi sindirime yardımcı olur. Daha fazla lif tüketimi sindirime yardımcı olur. Ayrıca dışkı yumuşar, bağırsak hareketliliğine yardımcı olur ve gaz, şişkinlik ve kabızlığı önler. Lif açısından zengin gıdalar arasında tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, fasulye, baklagiller, elma, armut, meyveler, avokado, enginar, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.

Probiyotik Nasıl Seçilir?

Probiyotikler, farklı çeşitlerde bulunan mikroorganizmaların genel adıdır ve temelde vücuda birçok fayda sağlayabilirler. Uzmanlar, çeşitli probiyotik kaynaklarından beslenmeyi önerir, çünkü her bir probiyotik türünün özel faydaları olabilir.

Bununla birlikte, bazı araştırmalar, probiyotiklerin yeni bir sindirim sistemi oluşturmadığını ve enfeksiyonlarla mücadelede geçici bir etkiye sahip olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle, probiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesi, vücutta uzun vadeli olumlu etkiler yaratmak için önemlidir.

En İyi Probiyotik Önerileri

Doğal pazar çok çeşitli bitkisel preparatlar sunmaktadır. Kişisel ihtiyaçlara göre ve şifalı bitki uzmanının tavsiyesi doğrultusunda, bağışıklık savunmasını güçlendirmek mümkündür. Bir doktor tavsiyesi alarak vücudu daha dirençli hale getirmek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Probiyotik Fiyatları

Probiyotik fiyatları, sağlık dünyasında çeşitlilik gösterir. Bu faydalı mikroorganizmaların maliyeti, marka, içerik, ambalaj boyutları ve satış noktalarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Fakat, sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu bakterilerin, genel sağlık için sağladığı avantajlar göz önüne alındığında, probiyotiklerin fiyatları genellikle bu olumlu etkilerle orantılı olarak değerlendirilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.